ציר עצמות… מה הסיפור שלו, ולמה אתם חייבים להתחיל להכין כזה בעצמכם

ציר עצמות הוא אחד המאכלים הכי עתיקים בעולם – מהימים בהם היו מוצאים שימוש (Nose to tail, זוכרים?) לכל החלקים של בעל החיים. ציר עצמות הוא סוג של מרק שמתקבל מבישול ארוך של עצמות, מפרקים וסחוסים של בעלי חיים שונים. הבישול הארוך “מפרק” לאט לאט את רקמות החיבור ואת החלבונים בעלי ההרכב המיוחד מהם עשויים הסחוסים, תהליך שמעביר טעמים מצוינים שמשתחררים אל הנוזל ומעשירים אותו.

יתרונות של ציר עצמות

  • לא מסובך להכנה
  • זול יחסית בהשוואה לחלקי בשר / עוף אחרים
  • נשמר לתקופת זמן ארוכה במקרר
  • אפשר להשתמש בו כבסיס להכנה של מנות קיטו אחרות, רטבים ועוד

וכמובן, שיש גם את היתרון המרכזי, היתרון הבריאותי…

היתרונות הבריאותיים של ציר עצמות בתזונה שלנו ובכלל

רוב בני האדם החיים בעולם כיום, לא מקבלים את כל מה שהם צריכים מהמזון שלהם. עצמות בעלי חיים עמוסות ברכיבים חיוניים לגוף שלנו כמו מגנזיום, קלציום, אשלגן, אלקטרוליטים ועוד. לאחר בישול ארוך מאוד יוצאים מינרלים מתוך העצמות אל המרק – כך שתיית ציר עצמות טובה למערכת העיכול (לעבודה תקינה וריפוי מחלות) למערכת החיסונית ולעוד חלקים בגוף שלנו.

ציר עצמות הוא קל לעיכול, מרגיע תיאבון, משפר את העור, השיניים והשיער שלנו ואפילו יכול לסייע לשינת לילה טובה – ישנן עצמות המכילות חומצת אמינו הנקראת גליצין, שנחשבת על פי מחקרים כחומר שמרגיע את המוח, מה שעשוי לשפר את איכות השינה שלנו.

יש תרבויות שבהן הציר נקרא – “נוזל הקסם” שמרפא כמעט כל מחלה… אולי בגלל חומצות האמינו שנמצאות בגידים ובסחוסים ואינן נמצאות בחלקי הבשר השונים. בנוסף בבישול הארוך של הציר משתחררים למים מינרליים סופר בריאים.

בשורה התחתונה: ציר עצמות הוא “סופר-פוד” שכדאי להתחיל להעניק לגוף שלכם, על בסיס קבוע.

איך מכינים ציר עצמות?

ציר יכול להופיע באלפי דוגמאות, ולכל תרבות יש את המתכון המסורתי שלה. ציר יכול גם להופיע במרקמים שונים – הוא יכול להיות ג’לטיני מאוד או נוזלי יותר. הדבר תלוי בסוג העצמות שנשתמש ובחומציות שנוסיף או לא, שתתקבל בדרך כלל מתוספת של רסק עגבניות או חומץ תפוחים. לג’לטין סגולות משלו כך שיש מי שמעדיף להכין את הציר הג’לטיני…

אני אוהב לתת לציר שלי יותר טעם ועל כן אני משתמש במגוון ירקות, רסק עגבניות ועוד טריק קטן נוסף – אני מוסיף גם בשר טחון אותו אני צולה טוב טוב בתנור, וכך מתקבל ציר עם טעם עמוק יותר.

את העצמות אני אוהב לצלות בתנור על חום גבוה לפני הבישול. ככל שהבישול יהיה ארוך יותר, תקבלו ציר יותר עשיר בטעם ובסגולות הבריאותיות יותר. אני מבשל אותו מינימום 20 שעות… לא מעט – אבל לגמרי שווה.

בשל התהליך הארוך אני ממליץ להכין כמות גדולה ולהקפיא. תזכרו שכמות הנוזלים שתתחילו איתה תצטמצם בערך בחצי.

המתכון של עודד טלמור לציר עצמות

מרכיבים:

  • 4 ק”ג עצמות פרה מכל מיני סוגים (אפשר לבקש מהקצב עצמות לציר – הוא יידע מה לתת לכם). לציר יותר ג’לטיני אפשר להוסיף זנב שור
  • 1 ק”ג בשר בקר טחון
  • 4 בצלים
  • 8 גזרים
  • צרור גבעולי סלרי
  • אני אוהב להוסיף פטריות שיטאקי יבשות
  • 300 גר’ רסק עגבניות מרוכז ללא תוספת סוכר (למי שמעוניין בציר ג’לטיני, מומלץ להימנע מהוספת הרסק).
  • פלפל שחור שלם
  • עלה דפה/ טימין/ רוזמרין או כל בושם אחר שבא לכם

הוראות הכנה:

  1. מעסים את העצמות טוב טוב עם רסק העגבניות ומכניסים לתנור שחומם מראש על 250 מעלות ל 20 דק עד לקבלת גוון שזוף עם קצוות שרופות
  2. באותו התנור בתבנית שטוחה צולים את הבשר הטחון על לקבלת מרקם שחום מאוד וקריספי.
  3. בסיר הכי גדול שיש לכם צורבים את כל הירקות (לא חשוב איך חותכים), גזר, סלרי ובצל עם מעט שמן (גהי, בקר)
  4. מוסיפים אם העצמות, הבשר הטחון, הפלפל ועשבי התבלין, מכסים במים עד הסוף ומביאים לרתיחה, מנמיכים אש, מכסים חלקית ומבשלים 12 עד 24 שעות.
  5. מסננים ומאחסנים בהקפאה עד שנה או בקירור לשבוע.
  6. מומלץ לחלק למנות ולהפשיר לצורך שתיה או בישול.
עגלת קניות
דילוג לתוכן