שמעתם על שמן MCT? אם לא, אז כדאי לכם לקרוא על היתרונות הרבים שלו. מדובר בשמן שמופק משמן קוקוס או דקלים, והוא מכיל חומצות שומן באורך בינוני.
הנה 10 דברים שכדאי לדעת על שמן MCT:
- שמן MCT מופק מדקלים (מגרעין הפרי) או קוקוס. התוצאה זהה, שמן שמכיל רק חומצות שומן בינוניות C8 ו C10 ולעיתים מעט C12.
- טעמו של שמן ה-MCT ניטרלי, ובנוסף הוא צמחי, כלומר פרווה, ולכן ניתן לשלב אותו בכל מנה, חלבית או בשרית, מבלי שטעמו של השמן ישתלט על החך.
- חומצות השומן הבינוניות שמכיל השמן הופכות בכבד במהרה לקטונים. הקטונים מספקים אנרגיה למוח וללב, ומפחיתים את תחושת הרעב. מחקרים הוכיחו ששמן MCT תורם לרעב מופחת ולאכילה מופחתת (לינקים 1-3 בתגובות).
מדובר באחלה פתרון בשביל ״להחזיק״ עד שהאוכל בתנור יהיה מוכן (למשל). - צריכת שמן MCT מזרזת את שריפת השומנים בגוף ומסייעת לירידה במשקל! [4]
- שמן MCT נספג בקלות ובמהירות בגוף, ואפילו לא דורש מיצי מרה, לכן הוא מומלץ לאנשים עם בעיות ספיגה או מצב של תת תזונה.
- חומצות שומן בינוניות (MCT) מצויות באופן טבעי בחלב אם, ולכן תחליפי חלב מוסיפים גם כן MCT אל המוצר.
- כיוון שקטונים יכולים לספק אנרגיה למוח, אפילו במצבים בהם המוח מתקשה להשתמש באנרגיה (כמו אלצהיימר), שמן MCT נחקר כרכיב שיכול לסייע לחולי אלצהיימר. ד״ר מארי ניופורט מפורסמת בכך שטיפלה בבעלה חולה האלצהיימר עם שמן זה, וקידמה את הטיפול הזה ברחבי העולם [5]. בשנים האחרונות ישנם ניסויים קליניים שמראים תוצאות ראשוניות על שיפורים לחולי אלצהיימר בעזרת שמן MCT, בייחוד בשלבים מוקדמים של המחלה [6,7].
- יש קהילה הולכת וגדלה של ספורטאים אשר צורכים שמן MCT עבור ביצועים ספורטיביים משופרים, כפי שנתמך במחקר [8]. היתרונות של MCT באים לידי ביטוי בייחוד במאמץ ממושך, כמו ריצות ארוכות או רכיבה על האופניים. יתכן שהסיבה לשיפור הוא שהשמן מספק אנרגיה למוח, מה שמאפשר רמות ריכוז גבוהות יותר, ומפנה את הגוף להתמקד באספקת אנרגיה לשרירים.
- חולי סכרת שקיבלו שמן MCT למשך 3 חודשים הציגו שיפור ניכר ברמות הסוכר שלהם, לצד הפחתה בכמות האינסולין. כמו גם ירידה במשקל, בהיקף הבטן, ו… אפילו בכולסטרול (אם זה משנה לכם) [9].
- שמן MCT מסייע בהפחתת קנדידה, והוא בעל תכונות אנטי-בקטריאליות. כך שאם חיפשתם דרך יעילה ובטוחה לשיפור חיידקי המעי שלכם – זה בהחלט יכול לסייע [9-11].
כשף קטוגני אני משתמש בשמן MCT גם לצריכה עצמית בקפה לדוגמא, להכנת מיונז ביתי, כשמן בסלט וגם לטיגון כתחליף לשמנים זולים (קנולה וחבריו…)
מוגש באהבה,
שלכם,
עודד טלמור – KETO CHEF
מקורות מידע:
- https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802467
- https://doi.org/10.1016%2Fj.idairyj.2006.06.015
- https://doi.org/10.1093/jn/132.3.329
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637481003702114?journalCode=iijf20
- https://www.youtube.com/watch?v=Dvh3JhsrQ0w
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15123336/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19664276/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436137/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17570262/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24328700/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187452/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0887233315001654