מינימום הזמנה ₪150 | משלוח עד הבית חינם בהזמנה מעל ₪500 | אספקה עד 7 ימי עסקים

שמן MCT – שאלות ותשובות

מאמר זה נכתב במקור בידי גיא בן צבי מחברת אומגה גליל והחלטנו לצרף אותו כאן לאור השאלות הרבות שעולות בנוגע לשמן MCT.

1. מה זה בעצם שמן MCT ?

שמן MCT מכיל חומצות שומן בינוניות שרשרת עם 6 עד 12 פחמנים. שמן MCT קיטו שף מכיל 100% חומצות שומן רווית, מתוכן לפחות 98% חומצות קפרילית וקפרית:

  • 55%-65% חומצה קפרילית בעלת 8 פחמנים בשרשרת – 8C.
  • 35% – 45%  חומצה קפרית (או בשמה השני דקנואית) בעלת 10 פחמנים בשרשרת  10C.

2. מה מקור השמן?

השמן מופק מ ליבת אגוז הדקל או מאגוז הקוקוס. לפעמים תהיה אצווה מדקל ולפעמים מקוקוס. אין הבדל איכותי בין שמן המופק מאגוז קוקוס או אגוז דקל .

3. היכן מיוצר השמן?

השמן מיוצר באינדונזיה או מלזיה.

4. כיצד מיוצר השמן?

שמן MCT מיוצר בתהליך הנקרא סינתזת דהידרציה (סנתזת ייבוש), במהלכו חומצות השומן הקפרילית והקפרית אשר מופקות מאגוזי קוקוס או דקל מחוברות לגליצרול אשר גם הופק מקוקוס או אגוז דקל ליצירת הטריגליצריד אשר מכיל את חומצות השומן הרצויות.

5. האם השמן נקי מרעלים?

שמן MCT הוא שמן מזוקק בזיקוק מולקולרי ולכן הוא נקי וטהור ביותר, בשונה משמני כבישה קרה טבעיים בהם עלולות להיות שאריות מחומצנות או מזהמים.

6. האם יש לשמן תופעות לוואי?

שמן MCT הינו בטוח לרוב האנשים ואין רעילות או עודף ידוע של MCT, אך גם לא קיימות הנחיות למינון.

צריכת יתר של שמן MCT יכולה להיות קשורה לתחושות של נפיחות ואי נוחות בבטן, גזים ושלשולים. דווח בצריכה של מעל 30 גרם ליום במבוגרים . לא דווחו הפרעות עיכול כאשר השמן משמש לבישול, טיגון ואפיה של מזון.

7. האם שמן MCT כשר?

השמן כשר פרווה ולכן מתאים למאכלי בשר וגם למאכלי חלב. כשרות חומר הגלם בהשגחת OK. כשרות בית האריזה בהשגחת בדצ העדה החרדית ירושלים.

8. כיצד לאחסן את השמן? האם הוא יכול להתקלקל?

ניתן לשמור את שמן MCT במטבח בתנאי חדר. אין צורך לשמור בקירור. השמן מכיל חומצות שומן רוויות שמתאפיינות בעמידות ויציבות בתנאי סביבה שונים כגון נוכחות חמצן, חום, לחות. זאת לעומת שמנים המכילים חומצות שומן בלתי רוויות כמו שמן קנולה, שמן חמניות, שמן זית וכ"ו הרגישים לתנאי אחסון.

9. האם שמן MCT מתאים לספורטאים?

בהחלט. יש ספורטאים, ביחוד ספורטאים קטוגנים, שמחשיבים אותו כמקור לאנרגיה זמינה ואף כמסייע בשיפור ביצועים.

10. מהי נקודת העשן של שמן MCT?

נקודת עשן זו הטמפרטורה בה יוצא עשן וזו בדיקה ויזואלית. לא מבצעים כיום בדיקת עשן במעבדות. בדיקת חומצות שומן חופשיות ופראוקסיד החליפה את נקודת העשן.

בשמן MCT לא התגלו לא חומצות שומן חופשיות ולא פראוקסידים גם אחרי טיגון של 20 דקות ב 160 מעלות (ע"פ בדיקות מעבדה של אומגה 3 גליל).

11. טיגנתי עם השמן והמטבח התמלא אדים – האם השמן התקלקל / נשרף?

הופעת אדים בשמן MCT יכולה לשמש כסימן להגעה ל -150 עד 160 מעלות שהיא טמפרטורה טובה לרוב סוגי הטיגון. הופעת אדים בשמן MCT איננה סימן לחימצון או קלקול אחר בשמן, מדובר בהתאדות רגילה שמתרחשת בכל שמן או נוזל אחר. בגלל ששמן MCT הוא בעל משקל מולקולרי נמוך יותר מאשר חומצות שומן ארוכות, הוא קופא בטמפרטורה יותר נמוכה ומתאדה בטמפרטורה יותר נמוכה.

12. האם השמן מכיל אלרגנים?

השמן הוא שמן מזוקק ואינו מכיל אלרגנים.

13. האם השמן מיוצר מרכיבים שעברו הנדסה גנטית?

לשמן MCT של אומגה גליל יש אישור GMO-Non והוא אינו מכיל רכיבים שעברו הנדסה גנטית.

14. מה הערך הקלורי של השמן?

השמן מכיל 864 קלוריות ל- 100 מ"ל . כף שמן (15 מ"ל, 14 גרם) מכילה כ -121 קלוריות.

15. האם שמן MCT משמין?

לא! מסתבר ששמן MCT איננו מצטבר ברקמות השומן אלא הופך כולו לאנרגיה בתאי הגוף השונים – בשרירים, במוח ובשאר אברי הגוף. במידה מסוימת שמן MCT מסייע בהרזיה בכך שהוא משביע מאד ומקטין את הרעב לפחמימות.

16. האם השמן מכיל חומרים נוספים פרט לגליצרול, חומצה קפרית וחומצה קפרילית?

השמן אינו מכיל חומרים נוספים ונקי מחומרים משמרים, חומרי טעם וריח, אלכוהול, סולפטים, פתלטים ופטרו -כימיקלים.

17. האם הפקת שמן MCT פוגעת בסביבה?

אנחנו קונים את שמן MCT שלנו מיצרן ששם דגש על איכות הסביבה וקיימות. היצרן, מהמובילים בעולם, הצטרף ל RSPO –  Roundtable on Sustainable Palm Oil  כבר ב – 2004 .פעילותו של היצרן בתחום הקיימות כוללת מחויבות לתחומים הבאים:

  • הימנעות מכריתת יערות .
  • הפחתה של פליטת גזי חממה.
  • מניעת ירידה ב – BIODIVERSITY (קיומו של מגוון רחב של צמחים ובעלי חיים בסביבתם הטבעית).
  • זכויות אדם ומניעת ניצול עובדים.

הבהרה: כל הנאמר במסמך זה ניתן על ידינו על פי ניסיוננו ומיטב הבנתנו בלבד.

אין באמור משום הנחיה לטיפול ואין הוא מחליף התייעצות עם רופא ואין בו המלצות או הנחיות של רופא. כל העושה שימוש בנאמר כאן, לגבי עצמו או אחרים, עושה זאת על אחריותו האישית בלבד.

קרדיט: נכתב במקור בידי גיא בן צבי מאומגה גליל.

דילוג לתוכן